Cara Masak Kari Kepala Ikan Tenggiri
Jadi yang tua2 ni kalau makan kira dah kebal otak pun ada tu dah karat. Masukkan 2 tangkai daun kari.
Resepi Kari Ikan Tenggiri Confirm Sedap
Lagi pulak semua bahan ada termasuklah kacang bendi.
Cara masak kari kepala ikan tenggiri. Masukkan halba campur dan bahan bahan yang dimayang. Jika ya anda wajib cuba resepi ikan tenggiri masak kicap ala Cina ini. - 5 atau 6 ulas bawang merah.
14 Ikan Tenggiri Masak Kicap Imej via Facebook. Panaskan minyak dan masukkan cili padi yang dipotong. - Masukkan kepala ikan dan gaulkan dengan rempah hingga rata tutupkan kuali dengan penutup untuk 5 minit.
Tumiskan halba campur kulit kayu manis bunga lawang halia serta bawang yang telah dimayang. Aku masak dengan bantuan acik Noxxa lah sebab kepala ikan ni besar kebetulan Noxxa juga besar jadi apa salahnya masak kari dalam tu kan Bahan-bahan. 3 Masukkan serbuk kari daun kari dan kacau smpai pecah minyak.
Kalau tak nak guna santan boleh juga guna susu cair. 3 sudu besar minyak. Jangan ceraikan daun tu sebab batang daun kari tu akan memberi aroma yg sedap.
Bila dah pecah minyak dan warna berubah kemerahan boleh masukkan santan cair. Kalau tak ada memang tak lengkaplah kari. Setelah agak layu masukkan cili kisar dan bahan mesin.
2 ekor ikan tenggiri saiz sederhana kerat ikut suka bersih dan toskan. Bila dah kekuningan masukkan pes kari dan serbuk cili. 3 ekor ikan kembong atau apa-apa ikan kalau kepala ikan merah belah 2 12 cawan minyak masak.
Kemudian masukkan rempah kari ikan. Menu lazat untuk hidangan tengah hari. Salam semua kari kepala ikan hari ni.
Anda boleh guna kepala ikan lain seperti ikan merah tenggiri unga. Ikan kuah kuning kare ikan tongkolcakalang tenggiri garam garam gula pasir Haluskan. KARI KEPALA IKAN JENAHAK.
10 batang bendi muda cuci dan toskan. 2 biji tomato belah 3 setiap biji. 6 Kemudian masukkan bendi lada hijau.
- Masukkan rempah kari yang telah di bancuh masak lagi hingga pecah minyak. 7 Akhir sekali masukkan santan dan tomato masak hingga sayur layu. Asam jawa larutkan dengan 50 ml air saring bawang merah santan dari ½ butir kelapa.
Hari ini saya menyediakan kari ikan kerana terdapat stock ikan tenggiri dalam freezer. 5 Bila dah mendidih masukkan ikan tenggiri. Kalau buat kari ikan atau asam pedas kacang bendi ni dikira seperti wajib ada.
3 12 camca besar rempah kari ikan mat guna jenama Babas 1 camca besar penuh cili kisar. Biar masak cara stim sehingga kering air dan biarkan kulit bawah ladu agak garing. Masak menggunakan api yang perlahan.
4 biji bawang merah kisar halus. Resepi Kari Kepala Ikan sedap menggunakan ikan merah boleh jugak di ganti dengan siakap di hidang bersama air asam tomato. 4 Masukkan air asam jawa secukupnya dan perasakan dengan garam dan perasa.
- 5 ulas bawang putih. - Tumiskan rempah 3 sekawan dan daun kari masukkan bahan kisar masak hingga pecah minyak. Buah tomato - belah dua.
1 peket kecil rempah kari ikan ita guna BABAS Rempah tumis 4 sekawan cengkih bunga lawang kayu manis dan buah pelaga 1 sudu. Tak tahu lah sebab tak pernah makan Ok di sini aku kongsikan resepi mudah. Kalau budak2 kan tak elok makan kepala ikan nanti bengap atau bebal.
12 cawan jus asam jawa. - 3 sudu campuran halba jintan manis. Sukakan hidangan masak kicap yang rasanya masin dan manis.
Tak pelah kat rumah pun takde budak2 jadi oklah makan kepala ikan.
Kari Ikan Tenggiri Mamak Style Azie Kitchen
Resepi Kari Ikan Tenggiri Confirm Sedap
Resepi Gulai Ikan Tenggiri Resepi Bonda
Fivefootfive Sg My Favourite Recipes Kari Kepala Ikan Tenggiri
Resipi Kari Kepala Ikan Tenggiri Dan Sambal Belacan Athirahassin
Posting Komentar untuk "Cara Masak Kari Kepala Ikan Tenggiri"