Cara Masak Kari Kepala Ikan Mamak
Resepi kari ni asalnya dari resepi kari kepala ikan ala mamak sumbangan Ana Elianas. Sebab dah lama tak makan kari ikan.
Dari Dapur Madihaa Kari Kepala Ikan Ala Mamak Terbaikkkk
Ikan daging ayam udang.
Cara masak kari kepala ikan mamak. Cara-Cara Membuat Resepi Kari Kepala Ikan. Kari Kepala Ikan Sedap - Kari Kepala Ikan dengan saus pedas asam kental dengan semua jenis bumbu yang beraroma. KARI IKAN MAMAKSalam semua Untuk video kali ni Cheq Na nak share cara-cara nak masak kari ikan mamak.
Sukatan ni Zizah buat untuk ikan kembung 4 ekor. 3 ulas bawang merah 3 ulas bawan putih 1 inci halia 14 biji bawang besar. Kepalanya tu sedap dibuat kari atau gulai cili padi aje.
Aku pun masak ler kari kepala ekornya tu. Ikan bawal kecil ini lebih sesuai untuk goreng buat sweet. Ikan bawal yang dimaksudkan adalah Ikan Bawal Hitam yang saiznya lebih kurang 1 kg seekor.
Kali ini Mamak ingin majukan resepi Kari Ikan Bawal yang begitu popular di Pulau Pinang. Sebab dah jatuh cinta dengan kari mamak yang tak gunakan santan. Setelah kari mendidih sekali lagi masukkan garam gula dan perasa ikut citarasa.
Kali ini saya menggunakan resepi Kari Ikan ala Mamak Style yang tidak menggunakan santan sebaliknya menggunakan bawang bawang dan rempah yang banyak. Kari ala2 mamak style yang tak gunakan santan. Himpunan artikel bermanfaat untuk dijadikan panduan dan tatapan semuaArtikel dari pelbagai sumber seperti FB dan lain2Kepada sesiapa yang berminat untuk kongsi silakanSebenarnya untuk rujukan sendiriManusia itu mudah lupaYang baik untuk diamalkan yang buruk untuk.
Ada banyak cara masak kari kepala ikan ni ada kari cara mamak cara nyonya cara masakan Cina. Ita cukup beruntung kerana suami ita juga mempunyai citarasa yang sama macam ita. Bahan untuk di tumbuk.
Harga kari kepala ikan jenahakmerah boleh mencapai ratusan ringgit di kedai mamak yang manda anda boleh hasilkan pada kos yang minimum. Kacau dan biarkan mendidih. Resipi masak kari ikan kembung cara mamak Gambar.
Kalau masak kari ikan tambah pulak ada kepala seketul mesti kena masak pekat-pekat kalau cair macam tak kaw. Ita suka makan kari lebih-lebih lagi kari India atau mamak style. Selain tidak mau terburu buru pagi esok juga kerana kari ikan lebih sedap jika dimasak sehari sebelum masa mahu dihidangkan kerana ianya lebih mesra dengan rempah rempah kari.
Kalau dah ada ikan besar gini. Kami beli kepala ikan merah saiz XL yang berat mencapai 900-1kg pada harga RM25 dan rempah serta bahan lain dalam anggaran RM 10 sahajaTotal RM35 tapi hasilnya setanding dengan di restoran tau. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators.
Ada juga ikan bawal jenis kecil ia itu boleh didapati 3 ekor dalam satu kilo. Tak kira apa pun kari. KARI IKAN MAMAK STYLE TANPA SANTAN TAPI SEDAP Yaaa kalau dah nama Mamak Style sememangnya laaa karinya masak tanpa santanHanya guna air asam dan asam keping sahaja tapi rempah kena kaw-kaw punya sedap.
Patah patahkan cili hijau masukkan ke dalam gulai tu. Kalau korang nak buat banyak lebihkan sukatannya. Tips masak kari ikan dari mamak haji.
Tumis bawang putih bawang merah halba daun kari lada hitam halia biji sawi ketumbar dan jintan putih sampai naik bau wangi 3. Menu lazat untuk hidangan tengah hari. CT Zaliedana MaDiHaA masak double resepi Bahan2 Kepala ikanapa2 bahagian yg suke MaDiHaA guna kepala ikan jenahak 2 Sdb Rempah Kari Ikan CT guna Babas ½ Sdb Serbuk Cili CT Guna Babas Bahan2 Kisar 5 Biji Bawang Merah 3 Ulas Bawang Putih 2 Biji Bawang Merah Dimayang 1 Ulas Bawang Putih Dimayang.
Besarkan api sehingga ikan masak. Isinya pulak biasa aku goreng garam kunyit je. Masukkan cili kisar dan.
Ada banyak cara untuk membuat gulai kepala. Kari Kepala Ikan Ala Mamak II Resepi. Siti Nor Azizah Rahim.
Masukkan rempah kari ikan yang telah dibancuh dengan sedikit air dan gaul rata 4. Kepala ikan yg dah dibasuh perlu direndam dlm air asam 2. Bila kepala ikan tu dah masak kecilkan api masak seketika bagi terbit minyak supaya nampak menarik gulai kita nanti.
Resepi Kari Kepala Ikan sedap menggunakan ikan merah boleh jugak di ganti dengan siakap di hidang bersama air asam tomato. Bila kuah dah mendidih dalam 2-3 minit masukkan ikan hirisan tomato serta bendi. Dalam resipi kari ikan mamak ni Cheq Na ada masuk.
Pernah Sis masak cair aje Suami sampai tegur kenapa kuahnya cair beno dah macam masak asam rebus katanya so dah taulah dan belajar dari situ kalau nak masak kari kepala ikan kena kuahnya pekat kaw-kaw punya baru ada umph. Httpsbitly2pMUtDEKlik disini untuk Resepi Kari Kepala Ikan Bahasa Melayu. Jimat santan satu satu lagi ianya lebih menyihatkan.
Kari Kepala Ikan yang pekat berempah pedas masam semua cukup rasa. Dapatkan resipi penuh Kari Kepala Ikan di. Click here for Fish Head Curry Recipe Eng.
Tapi yang paling ita suka kari ikan. 700 gram kepala ikan merah boleh di gantikan dengan ikan lain. Masak pes tadi sehingga betul-betul masak pecah minyak dan rempah bertukar warna.
Zizah nak share resipi masak kari ikan kembung mamak style. InsyaAllah rasanya sangat sedap. Sekarang ni masak kari dah jarang masak versi bersantan.
Ikut sukatan yang Zizah bagi ni pasti menjadi. Bila sudah betul betul menggelegak bolehlah dimasukkan kepala ikan dan garam secukup rasa. Sampai sekarang dok masak guna resepi Ana ni.
Sepanjang berumahtangga Sis tak pernah lagi guna rempah kari lain kecuali Babas. Tkasih banyak2 pada Ana kongsi.
Kari Kepala Ikan Pekat Marvelous Youtube
Kari Mamak Kepala Ikan Merah Azie Kitchen
Kari Mamak Kepala Ikan Nyok Nyok Memang Terbaik
Azie Kitchen Kari Mamak Kepala Ikan Merah Resep Kari Resep Masakan Pedas Resep Ikan
Dari Dapur Madihaa Kari Kepala Ikan Ala Mamak Terbaikkkk
Posting Komentar untuk "Cara Masak Kari Kepala Ikan Mamak"