Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Cara Masak Ikan Tiga Rasa Ala Thai

Google kat internet ada la beberapa resepi. Bercakap pasal masakan tiga rasa hari ini kami akan paparkan menu ikan siakap masak tiga rasa yang telah dikongsi oleh saudari Afy Al Habibi di facebook.


Pin On Thai Fish Recipes

1Goreng ikan sehingga garing ketepikan.

Cara masak ikan tiga rasa ala thai. Masukkan pula air secukupnya dan sos ikan. Bosan dah asyik2 masak sweet sour je. Jadi saya pun terus salin resepi.

Kacau-kacau sehingga sebati baru masukkan sayur nenas yang dipotong dadu tadi. Panaskan sedikit minyak masak dan tumis cili bawang blend hingga naik bau. Kalau dah terpampang tajuk entri berkenaan ikan masak 3 rasa bukan ikan luahan rasa jadi eloklah kita bercerita bab resepi pula.

Panaskan minyak masak dan goreng ikan sehingga garing ketepikan. Pastu teringat plak nak masak siakap 3 rasa. Letakkan ikan yang telah masak ke dalam pinggan besar.

Masukkan cili kisar dan semua jenis sos masak sehingga mendidih. Bahan A 5 ulas bawang putih - ditumbuk asing 3 ulas bawang merah - ditumbuk asing 2inc halia - dimayang halus 6 biji cili padi - dihiris nipis garam gula 12 cawan air Bahan B 3 sdm sos cili Thai 1 peket perencah Tom Yam 2 sdm sos tiram. SIAKAP 3 RASA ALA THAI.

Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Dapat la 3 potong termasuk bahagian ekor. Mungkin anda semua boleh berbuka dengan resepi siakap tiga rasa ini.

Penulis memang amat-amat menggemari ikan siakap masak tiga rasa ini. Masukkan cili kisar dan semua jenis sos masak sehingga mendidih. 12 biji bawang holland bawang besar potong dadu 5 ula.

2Tumisan bawang putih dan cili padi seterusnya masukkan kesemua jenis sos. Tambahkan cili kisar dan masak dengan api kecil hingga pecah minyakBaru masukkan sos cilisos. 1 ekor ikan siakap - bersihkan dan kelarLumur garam dan kunyit.

Minyak bekas goreng ikan 1 biji bawang besar dihiris 1 batang serai 1-2 sudu besar sos tiram -BELI ONLINE DI SINI 1-2 sudu besar sos tomato -BELI ONLINE DI SINI 1-2 sudu besar sos ikan 4-5 helai daun limau purut 1 biji tomato potong 4 ikan yang telah digoreng. Lumur ikan dengan garam dan tepung jagung secukupnya. 1Ikan diperap dengan sedikit garam dan sedikit serbuk kunyitGoreng dengan minyak yang banyak.

Garam dan gula secukup rasa Jumlah bahan-bahan diatas mengikut citarasa serta bersesuaian dengan saiz ikan. Semoga anda mencuba resepi yang sangat sedap ini ya. Masukkan halia serai bawang holland dadu dan cili hijau tumis lagi hingga wangi.

Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah di cincang sehingga. Tapi syarat utama untuk menyediakan lauk ikan yang sedap ialah dengan menggunakan ikan segar kerana isi ikannya masih manis. Resepi Ikan Kaci 3 Rasa.

Tambah sedikit air masukkan pula kiub pati ayam dan secukop rasa Maggie. Ikan dah siap2 potong. Tapi serious sangat sedap Ikan Masak 3 Rasa ini lebih lebih lagi saya menggunakan ikan siakap yang sangat segar.

Pastikan minyak betul-betul panas barulah di masukkan ikan tadi. Ikan dibersihkan dilumurkan dengan garam kunyit dan tepung jagung goreng dalam minyak yang betul-betul panas sehingga garing angkat dan ketepikan. Perasakan dengan garam dan gula dan biarkan seketika.

Ikan siakap yang dibelah ala fillet lebih rangup dan sedap. Kemudian masukkan daun limau purut bunga kantan dan sos cili. Goreng ikan sehingga garing.

Penulis ingin berkongsi dengan pembaca semua dengan resepi ikan siakap tiga rasa ini. Bersihkan ikan dan toskan. Lumur ke dua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.

Panaskan minyak tumis bahan hiris sehingga naik bau. Walau bagaimanapun tidak dapat dipastikan versi dicampurkan dengan belacan itu sama ada dari negeri Kelantan Terengganu atau Kedah dan juga negeri Thai. 1 biji bawang besar di potong dadu.

Seronok melihat Hubby meratah kepala dan ekor. Tumis lagi hingga naik bau dan sedikit garing. Maka itu kami kongsikan 10 resepi masak siakap yang popular dan paling sesuai untuk menu makan tengah hari makan malam mahupun acara kenduri.

Biarkan sehingga lembut dan pecah minyakTuangkan sos ke atas ikan siakap goreng. Cara Masak Resepi Ikan Siakap 3 Rasa Versi Thai. Goreng ikan sehingga garing ketepikan.

Cincang halus bawang merah bawang putih dan halia. Cuma hiris hiris dan tumis jer. Kena pulak rasanya ala-ala Thai memang sedap dan lazat.

1 ekor ikan siakap 50 gm cili kering. Kalau boleh dengan minyak terendam panaskan minyak tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi masukkan semua bahan lain kecuali bahan pemekat bila kuah mendidih baru masukkan campuran pemekat n kacau rata hingga pekat kemudian. Untuk kuah tumiskan semua bahan yang di cincang halus sehingga bau.

Semalam lepas pergi pasar dengan mama abah bagi ikan siakap yang dipancingnya. Tambah sedikit air masukkan kiub pati ayam dan secukp rasa Maggie. IKAN SIAKAP TIGA RASA Bahan1 ekor ikan siakapGaramKunyitTepung jagung Bahan untuk sos.

Saya memang sukakan rasa dan bau bunga kantan dan daun limau purut yang menambahkan lagi keenakan rasa isi ikan. 3Masukkan sedikit air jika suka masukkan sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuahsaya tak letak. Guna minyak baki goreng ikan siakap tadi dalam satu senduk makanMasukkan bahan tumis ikan siakap kecuali cili dan nenasTumis hingga naik bau dan masukkan 1 senduk bahan kisar.

Jadi saya masak main letak jer ikut apa yang ada di dapur. Directionsperap ikan dengan tepung jagung putih telur dan garam selama 30 min goreng ikan dlm minyak panas hingga garing dan masak. Bila balik umah dok pikir2 plak nak masak apa.

Cara-cara menyediakan kuah. Daging ikan siakap yang lembut jadikan ia lebih popular dengan masakan stim ala Thai masak tiga rasa digoreng dibakar dan lain-lain masakan. Kacau-kacau sehingga sebati baru masukkan sayur dan nenas.

Ada sedikit rasa masakan ala Thailand apabila saya menggunakan sedikit sos ikan di dalamnya. Potong tomato bawang besar dan nenas. Resepi Ikan Siakap 3 Rasa.

Kacau rata dan sebati. Panaskan minyak tumis bahan hiris sehingga naik bau. Ikan masak 3 tiga rasa sedap.

6 biji cili padi dihiris. Ada sesetengah resepi dan cara masak siakap 3 rasa ini mereka campurkan dengan air belacan yang mana bertujuan untuk menyedapkan lagi rasa masakan ini iaitu masam masin dan manis. Ikan diperap dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.

Akhir sekali masukkan bahan-bahan yang dipotong dadu tadi. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga. Kemudian lumurkan pula dengan tepung jagung.

Langkah demi langkah cara memasak siakap stim ala thai. Lumurkan ikan dengan Serbuk pasti sedap knoorPastikan semua bahagian di lumur rata. Jika mahukan sos yang banyak lebihkan.


Resepi Ikan Siakap 3 Rasa Thai Macam Kedai Resepi My


Ikan Siakap 3 Rasa Ala Thai Buat Orang Lapo


Resipi Langkah Demi Langkah Ikan Siakap 3 Rasa Versi Thailand


Resepi Siakap Tiga Rasa Ala Thai Youtube


Resepi Sedap Ikan Siakap 3 Rasa Ala Thai Masakan Kampung Resepi Masakan Melayu


Posting Komentar untuk "Cara Masak Ikan Tiga Rasa Ala Thai"